Fabián Barba werd geboren in Quito, Ecuador in 1982, waar hij dans en theater studeerde, en werkte als professioneel performer. Parallel met zijn artistieke vorming volgde Fabián een opleiding communicatie en literatuur. In 2004 ging hij naar Brussel en genoot hij een verdere dansopleiding aan P.A.R.T.S. Na het afronden van zijn opleiding vormde hij het collectief Busy Rocks.

Fabián creëerde twee solo performances: A Mary Wigman Dance Evening (2009) en a personal yet collective history (2012). In samenwerking met Mark Franko werkte hij aan Le marbre tremble (2014), met Esteban Donoso aan slugs’ garden (2014) en met Marisa Cabal en Tuur Marinus aan Uplifting Attractions (2019). Hij werkt ook als danser voor Zoo/Thomas Hauert. Hij presenteerde zijn werken in onder andere het MoMA (New York), Kaaitheater (Brussel), Frascati (Amsterdam) Dance Umbrella (London), Ignite Dance Festival (New Delhi) en Festival Panorama (Rio de Janeiro). In juni 2016 behaalde Fabián met grootste onderscheiding zijn master diploma Autonome Vormgeving aan het KASK (Gent). 

Vanwege zijn lopend onderzoek naar het nalatenschap van kolonialisme en dansgeschiedenis werd hij uitgenodigd om seminaries en workshops te geven in verschillende Europese landen, de Verenigde Staten, Brazilië, Chili en Ecuador. De artikels die hij schreef werden onder andere gepubliceerd in Dance Research Journal, NDD l’actualité en danse, Etcetera, Docuta, Handbook of Danced Reenactment (Oxford University Press, 2017) en Transmissions in Dance (werktitel) (Palgrave Macmillan, 2017).