Performance
The Upside Down Man (the son of the road) 2018 - Mohamed Toukabri

In The Upside Down Man (the son of the road) beweegt Mohamed Toukabri zich heen en weer tussen het verleden en het heden, tussen twee landen, twee culturen en twee tradities.  Zijn persoonlijk verhaal wordt gebruikt als instrument om het gevoel van identiteit en het spel van perceptie in onze huidige samenleving te benaderen. Mohamed verkent de notie van ‘grijze zone’. Hij confronteert zijn publiek met de pracht van deze mysterieuze en filosofische zone, op zoek naar poëtische rechtvaardigheid door het aanraken van identiteit, shock, transformatie en de eeuwige kracht van de ontdekking. Dit werk is een constant en gelaagd spel van dans, video, tekst en geluid.

"Voor mij is de tussenruimte een constructieve ruimte. Het is een ruimte waarin je niet gevraagd wordt om keuzes te maken alleen omdat je zonder die keuzes verloren lijkt. De tussenruimte is een ruimte van leven, van geven en nemen, van constante stroom. Het is de ruimte waar mijn dans is ontstaan, tussen oost en west".

In The Upside Down Man zet Mohamed Toukabri een ontwapenende, autobiografische tekst in contrast met een verfijnde danstaal die navigeert tussen verschillende dans-bronnen: breakdance uit Tunis, een praktijk van diepgaand bewegingsonderzoek dat hij ontwikkelde aan P.A.R.T.S. en de lyriek die hij putte uit zijn samenwerking met Sidi Larbi Cherkaoui— dat allemaal doordrenkt met glasheldere balletlijnen.

Mohameds focus in The Upside Down Man reikt echter verder dan de zones tussen culturen en dansdisciplines. Hij houdt zich bezig met de rijkdom van elke kloof: tussen hart en rationaliteit, video en live performance, tekst en beweging, representatie en gewoonweg ‘zijn’, tussen dit moment en het volgende. Het is de open zone van het onbenoemde, ‘een plek van magie', zoals hij het graag noemt.

Concept en performance Mohamed Toukabri Tekst Mohamed Toukabri (met dank aan Ines Ghannoudi en twee passages uit het essay “Les identités meurtrières” van Amin Maalouf) Dramaturgie Diane Fourdrignier Inleidende tekst Lieve Dierckx Muziekcompositie Kevin Strauwen Video Mohamed Toukabri & Gwen Laroche Licht en technische directie Gwen Laroche Artistieke ontwikkeling Eva Blaute.

Coproductie HELLERAU – European Center for the Arts Dresden Met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie Residenties Festival Artdanthé (Paris Vanves), Vooruit (Gent), KAAP (Oostende/Brugge) en HELLERAU (Dresden). Repetitieruimte De Kriekelaar en MILL (Brussel).