Dance - Performance
The Power (of) The Fragile 2021 - Mohamed Toukabri

In The Power (of) The Fragile brengt Mohamed Toukabri twee lichamen naar voren, het ene krachtig en jong, het andere fragiel en oud: het zijne en dat van zijn moeder. In een verlaten landschap rekt hij de grenzen van die lichamen uit om hun herinneringen door te geven aan de toekomst. De voorstelling is een poëtische benadering van de natuurlijke cyclus van leven en dood en een poging om archetypes visueel te representeren.

Waar hij in zijn soloperformance The Upside Down Man (the son of the road) zijn persoonlijke verhaal op het toneel bracht, gaat Toukabri nu nog een stapje verder. Hij overstijgt het verhaal van zichzelf en zijn moeder, en gaat op zoek naar universele beelden en betekenissen. Toukabri stelt zich de vraag wat een veilige ruimte is, en vindt een antwoord in de baarmoeder, een plek voorbij concepten en theorieën. Verschillende tableaus visualiseren de levenscyclus (kindertijd, jeugd, volwassenheid, ouderdom, het stervende lichaam) en symbolische figuren, zoals de godin, nemen het publiek mee op een visuele, futuristische reis.

Toukabri confronteert zichzelf met het concept van memento mori en verlegt zijn blik van het individuele naar de geologie en de ecosystemen van de aarde. Hij gaat op zoek naar de betekenis van gewicht - het dragen of voortslepen van gewicht, het creëren van gewicht, het verschil tussen fysiek en mentaal gewicht. Dat alles wordt uitgevoerd door twee lichamen die voortdurend transformeren, op een dicht klanklandschap dat verwijst naar de natuur, naar avant-garde en sacrale muziek, naar religieuze plaatsen en de kosmos.

Concept and choreografie  Mohamed Toukabri Uitvoering Mimouna (Latifa) Khamessi and Mohamed Toukabri Dramaturgie Diane Fourdrignier Technische directie en scenografie Lies Van Loock Geluidsontwerp en artistiek advies Annalena Fröhlich Kostuumontwerp Ellada Damianou Onderzoek en ontwikkeling  Eva Blaute Uitvoerende productie Caravan Production Coproductie Needcompany, Vooruit, Beursschouwburg, Dansens Hus Oslo Residentieplekken Cultuurcentrum De Factorij, Needcompany, Vooruit, Charleroi Danse Met de steun van De Vlaamse overheid en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC)