Dance - Performance
The Power (of) The Fragile 2021 - Mohamed Toukabri

In The Power (of) The Fragile brengt Mohamed Toukabri twee lichamen naar voren, één is krachtig en jong, het ander fragiel en oud: het zijne en dat van zijn moeder. In een verlaten landschap rekt hij de grenzen van die lichamen uit om hun herinneringen door te geven aan de toekomst. De voorstelling is een poëtische benadering van de natuurlijke cyclus van leven en dood, het is een poging om archetypes visueel te presenteren.

Waar hij in zijn soloperformance The Upside Down Man (the son of the road) zijn persoonlijke verhaal op het toneel bracht, gaat Toukabri nu nog een stapje verder. Hij overstijgt het verhaal van zichzelf en zijn moeder, en gaat op zoek naar universele beelden en betekenissen. Toukabri stelt zich de vraag wat een veilige ruimte is, en vindt een antwoord in de baarmoeder, een plek voorbij concepten en theorieën. Verschillende tableaus visualiseren de levenscyclus (kindertijd, jeugd, volwassenheid, ouderdom, het stervende lichaam) en symbolische figuren, zoals de godin, nemen het publiek mee op een visuele, futuristische reis.

Toukabri confronteert zichzelf met het concept van memento mori en gaat op zoek naar de betekenis van gewicht - het dragen of voortslepen van gewicht, het creëren van gewicht, het verschil tussen fysiek en mentaal gewicht. Dat alles wordt uitgevoerd door twee lichamen die voortdurend transformeren, op een dicht klanklandschap dat verwijst naar de natuur, naar avant-garde en sacrale muziek, naar religieuze plaatsen en de kosmos.

Concept en choreografie Mohamed Toukabri Uitvoering Mimouna (Latifa) Khamessi en Mohamed Toukabri Dramaturgie Diane Fourdrignier Technische directie Lies Van Loock Muziek Annalena Fröhlich Kostumontwerp Ellada Damianou Onderzoek en ontwikkeling Eva Blaute Uitvoerende productie Caravan Production Coproductie Dansens Hus Oslo Met de steun van de Vlaamse overheid.