Dance - Performance
MISS 2021 - Joshua Serafin

Met maar liefst vijftien winnaressen van internationale schoonheidswedstrijden - Miss Universe, Miss World, Miss Earth, Miss International - zijn de Filipijnen afgetekend recordhouder. Ook in het land zelf zijn schoonheidswedstrijden schering en inslag. In de stad Cebu bijvoorbeeld vindt jaarlijks Queen Philippines plaats, de grootste en meest prestigieuze wedstrijd voor transgender vrouwen. In MISS onderzoekt danser Joshua Serafin de politiek, cultuur en praktijken achter die queer schoonheidsindustrie.

Door in te zoomen op het strenge regime en de strikte choreografieën, hekelt Serafin in MISS de codes van performen die je aantreft in de Filipijnse transgender schoonheidswedstrijden. Queerness veegt daarbij alle categorisatie van vrouwelijkheid en fantasie uit. Joshua Serafin baseerde zich voor MISS op interviews met enkele regionale queens. Zo ontrafelde hij niet alleen de mechanismen achter de wedstrijden, maar evenzeer de religieuze en koloniale invloeden die tot op vandaag doorwerken. 

Performance en choreografie Joshua Serafin Dramaturgie Kopano Maroga and Arco Renz Artistiek advies Rasa Alksnyte Geluidsontwerp Marc Appart Lichtontwerp Fudetani Ryoya Coproducenten Viernulvier (Belgium), LOD Muziektheater (Belgium, BIT Teatergarasjen (Norway) and Taipei Arts Festival (Taiwan) Residenties Bellas Artes Projects (Manila), Queer Zagreb (Croatia), Beursschowburg (BE), Zinnema (BE)