Kyoko Scholiers (°1981) studeert in 2003 af aan Studio Herman Teirlinck en werkt als toneelspeler en -maker met o.a. De Roovers, Het Toneelhuis, Comp.Marius,Theater Antigone, HETPALEIS en BRONKS. Ze speelt onder meer in Any Way the Wind Blows (Tom Barman), Rosie (Patrice Toye), Stille Waters en De hel van Tanger (Frank Van Mechelen).

Samen met Louis van der Waal en Maarten Westra Hoekzema richt ze in 2007 het collectief unm op. Het drietal creëert door de pers bejubelde locatievoorstellingen als Tussen hond en wolf (2009) en The house that built us (2012) met choreograaf Koen De Preter.

Intussen maakt Kyoko Scholiers samen met Ruth Becquart de installatie BRIEF (2011), een traag draaiende molen met audiofragmenten van een jaar handgeschreven briefwisseling met mensen van over de hele wereld. BRIEF wint de Dioraphte stimuleringsprijs en toert als installatie voor de publieke ruimte nog tot vandaag.

In 2015 maakt ze Bastaard, een existentieel-komisch onderzoek naar haar eigen vermeende afstamming van Napoleon Bonaparte. De multimediale theatervoorstelling werd lovend ontvangen door de pers en toerde intensief in Vlaanderen en Nederland.

Voor haar laatste project genaamd Misconnected, creëerde Kyoko een installatie met audiofragmenten van telefoongesprekken met mensen die op één of andere manier gedisconnecteerd zijn van de samenleving. Deze installatie van eigenzinnige telefoonhokjes ging in première in het MAS tijdens de Zomer van Antwerpen in juli 2017.

www.kyokoscholiers.be