De Canadees-Poolse choreografe en performer Ula Sickle woon en werkt in Brussel (België). Haar projecten gaan over de grenzen van verscheidene disciplines heen, vaak in samenwerking met artiesten uit andere domeinen. Haar werk neemt vele verschillende vormen aan, van film over installatie tot live performance, maar het vertrekt steeds van een choreografische benadering van beweging en reflecties over waarneming en receptie.

Haar interesse in een alternatieve canon voor hedendaagse dans gaf de aanzet voor samenwerkingen met performers die een andere geschiedenis van beweging belichamen - zoals in haar samenwerkingen met performers uit Congo (Solid Gold, 2010 & Jolie, 2011) of recenter in haar werk met een danseres van in de vijftig (Extreme Tension, 2012). In haar recente solo’s, die vaak gevormd zijn rond één sterke performer, zoekt Ula Sickle naar vormen van choreografie waar de cultuurcodes en politieke kracht van populaire dansen naar boven drijven, of waar de muzikaliteit of materialiteit van het lichaam zelf een uitgesproken rol spelen.

Ula is geboren in Toronto, Canada in 1978 en studeerde kunstgeschiedenis op de universiteit van Toronto en performance studies aan de universiteit van Paris 8 Seine-Saint-Denis, voor ze in Brussel aan P.A.R.T.S. ging studeren. Sinds 2004 werkt ze als zelfstandige choreografe. Van 2008 tot 2010 studeerde ze ook film en video als artiest in residentie in het Franse huis voor audiovisuele kunsten Le Fresnoy.

Ula’s performances zijn vertoond in theaters en festival over Europa, zoals Kaaitheater (Brussel), ImpulsTanz festival and Tanzquartier (Wenen), Zodiak (Helsinki), Nowy Teatr (Warshau), B:OM festival (Seoul) en Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis (Parijs). Ula ontvangt steun van de Canada Council for the Arts en de Vlaamse Overheid.

http://www.ulasickle.com/