Performance
KULTUR 2019 - El Conde de Torrefiel

KULTUR is ontstaan als een onafhankelijke spin-off van de laatste performance van El Conde de Torrefiel, LA PLAZA, waaruit een literaire situatie werd afgesplitst tot een nieuwe performatieve installatie. Om voor de toeschouwer een zo subjectief en intiem mogelijke ervaring te creëren wordt die door middel van een koptelefoon geïsoleerd van de rest van het publiek.

De structuur van de installatie wordt bepaald door een vrouwenstem die haar gedachten onthult aan de aanwezige personen, zonder enig narratief patroon. Wat men hoort is in feite het moeizame proces waarmee een rationeel wezen sensaties probeert te organiseren of gedachten tracht te vormen, oftewel het vermogen om zijn materiële en organische toestand te overstijgen dankzij intellectuele kunstgrepen - in de hoop zich als persoon te definiëren.

KULTUR is dus een interne monoloog, intuïtief geordend door de blik van een persoon die geconfronteerd wordt met zijn eigen weerspiegeling. Het is een poging om betekenis te geven aan een leven dat in de ban staat van gemeenschappelijke kennis en regels, vooraf bepaalde ideeën en overtuigingen, ervaren sensaties en gevestigde concepten die op een bijna cumulatieve manier worden verworven. Deze intellectuele litanie stelt de manieren waarop we onszelf definiëren ter discussie. Deze strijden niet alleen met de diepe behoefte aan een niet-overdraagbare eenheid van ervaring, maar ook met de drang naar meer instinctieve en primaire houdingen. KULTUR toont een stem die de minst zichtbare aspecten van haar identiteit, oftewel die geheime plek waaruit de eindeloze, latente levensenergie van de wereld voorkomt, naar haar meest innerlijke sanctum verwijst: haar gedachten.

Ontworpen en ontwikkeld door El Conde de Torrefiel Regie Tanya Beyeler and Pablo Gisbert Tekst Pablo Gisbert Cast Jane Jones, Sylvan, Arno Genista Set Design El Conde de Torrefiel & María Alejandre Props & Kostuums María Alejandre Geluidsdesign Adolfo Fernández García Technische Regie Isaac Torres Stem Victoria Macarte (Engels) Vertaling Victoria Macarte (Engels) Productie El Conde de Torrefiel Co-productie donaufestival (Krems), Gessnerallee (Zürich) Distributie & tour management Caravan Production