Performance - Installation
GUERRILLA 2016 - El Conde de Torrefiel

Een conferentie, een Tai Chi-les en een elektronische muzieksessie: dat zijn de afzonderlijke onderdelen van het stuk. De acties vinden plaats in een nabije toekomst in de stad waar het stuk wordt gepresenteerd. De deelnemers van deze evenementen dansen, praten en luisteren. De geschreven tekst is geladen met de meest intieme gedachten van degenen die door hun aanwezigheid de onveranderlijke massa van mensen hebben doen verwateren, en wordt vergeleken met en gesuperponeerd op het ritmische, constante beeld dat ze projecteren.

GUERRILLA toont het verwarde en tegenstrijdige, innerlijke universum van een groep mensen die hetzelfde moment in de tijd bewonen, zich door de straten van dezelfde stad bewegen, het collectieve bewustzijn van hetzelfde continent delen en in meer of mindere mate door dezelfde gevolgen worden beïnvloed. Toch weten ze niet hoe ze het hoofd moeten bieden aan een wereld die sinds het begin van de 20e eeuw te veel is veranderd, en die voortdurend vraagt om nieuwe regels, symbolen en instrumenten om geïnterpreteerd te kunnen worden. Daarom hebben we, net als in een echte guerrillaoorlog, ons onderverdeeld in kleine groepjes die dag na dag door dezelfde historische ruïnes rommelen op zoek naar nieuwe goden, nieuwe vijanden en nieuwe antwoorden. In de hoop betekenis of andere waarheden te vinden die alles voor eens en altijd zullen doen verdwijnen, om zo de geschiedenis van Europa steeds weer opnieuw op te bouwen en te vernietigen.

GUERRILLA beschrijft de subtiele, georganiseerde en gerichte oorlog die in de hoofden van elk individu in een menigte bestaat, en die bij het lezen tussen de regels een schijnbaar uniforme situatie doet versnipperen in meerdere universa. Als golven in de oceaan maken deze mensen deel uit van dezelfde groep; maar hun spontane gedachten, hun ideeën, hun verleden en hun aspiraties omlijnen een landschap dat veelvoudig is, tegenstrijdig en expansief—in tegenstelling tot het eenvoudige, onveranderlijke beeld van vrije tijd en ontspanning dat op het toneel te zien is. De geprojecteerde tekst boven hun hoofden is de rode draad die door middel van narratief de gedachten, verlangens en herinneringen van deze mensen met elkaar in verband brengt. De tekst volgt de verwarde en complexe kaart van een landschap dat sereen lijkt; er is geen conflict te bespeuren op het toneel, want de strijd speelt zich af in hun hoofden. En binnen de diepten van deze innerlijke grenzen, waar de vrijheid eindelijk is ingesloten, is er een ideeënoorlog die elke dag ontwaakt, elke nacht in slaap valt, en nooit wordt opgelost.

GUERRILLA observeert de spanningen die in Europa worden ervaren: opruiende gedachten vanuit een comfortzone, liefde die te gemakkelijk wordt afgeleid, overmatig hedonisme, de constante aanwezigheid van geschiedenis, individuele oplossingen voor collectieve problemen, materieel polytheïsme, het eeuwige dilemma tussen hartstocht en rede. Als alles zich ontwikkelt in een schijnbare staat van vrede waarin we ons veilig voelen, hoe komt het dan dat we in ons hoofd onvrijwillig de oorlog verklaren?

Het stuk combineert fictieve en documentaire tekst. De laatste is gebaseerd op een reeks interviews die eerder werden afgenomen met een kleine groep mensen die op hetzelfde moment op eenzelfde locatie wonen, in dit geval de stad Brussel. Dit documentair drama is een samenwerking tussen de compagnie en lokale deelnemers.

Ontworpen en ontwikkeld door El Conde de Torrefiel Regie en dramaturgie Tanya Beyeler & Pablo Gisbert Assistent Nicolas Chevallier Tekst Pablo Gisbert Dramaturgisch advies Roberto Fratini Lichtontwerp Ana Rovira Scenografie Blanca Añón Geluidsontwerp Adolfo García  Muziek Pink Elephant on Parade Choreografie Amaranta Velarde Met Amaranta Velarde en lokale performers Vertalers Marion Cusin (Frans), Martin Orti (Duits), Nika Blazer (Engels), Ann-Helena Remans (Nederlands).

Een coproductie van Kunstenfestivaldesarts (Brussel), Noorderzon Performing Arts Festival (Groningen), Steiricher Herbst (Graz), NXTSTP. Met de steun van het Europees Cultuurprogralmma Spreiding & tour management Caravan Production