Theatre - Performance
I Am Not Ashamed of My Communist Past 2016 - Sanja Mitrovic

In I Am Not Ashamed of My Communist Past werkt Sanja Mitrovic samen met Vladimir Aleksic om de recente geschiedenis van de Socialistische Federale Republiek van Joegoslavië, een land dat vandaag de dag enkel nog in verbeelding en herinnering bestaat, te adresseren. Het fundamentele idee van SFRJ, als een multi-etnische, multireligieuze, socialistische staat, is nog steeds relevant voor de problematiek die vandaag de dag binnen Europa heerst. Deze overtuiging heeft deze twee performers en jeugdvrienden, die beiden geëmigreerd zijn in 2001, samengebracht. Terwijl Sanja nog steeds werkt en leeft in West-Europa, is Vladimir naar Servië teruggekeerd om zijn leven hier opnieuw op te bouwen.

Sanja en Aleksic onderzoeken deze overtuiging aan de hand van een dialoog tussen film en theater. De performers doorvlechten het verloop van hun leven door middel van de geschiedenis van de Joegoslavische cinema, dat opening biedt naar een groot aantal gerelateerde thema’s: het socialistische verleden, de antifascistische strijd, de welvaartstaat, het gevoel van gemeenschap, de nationalistische oorlogen, de postsocialistische transformatie, het neoliberale revisionisme, de-industrialisatie en de verwoesting van hun geboortestad, die ooit een economische gigant was.

Wat is er verloren gegaan in de periode van overgang en hoe gaan deze performers om met dit gevoel van verlies? Op welke manier zijn socialistische families ineengestuikt samen met de socialistische bedrijven, en hoe heeft dat invloed gehad op Sanja en Vladimir? In I Am Not Ashamed of My Communist Past wordt gekeken naar de achtergrond van de performers zelf, de waarde van hun leven en hun werk, en het gewicht van de keuzes die ze gemaakt hebben, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Kunnen we, binnen onze huidige maatschappij, vasthouden aan waarden die we geërfd hebben van een land dat niet langer bestaat? Komen we als een gemeenschap enkel bij elkaar om te rouwen of te protesteren? Of is het mogelijk om loyaal te blijven aan de idealen waar we ooit in geloofd hebben en samen te werken om deze idealen te realiseren? I Am Not Ashamed of My Communist Past plaatst de persoonlijke herinneringen van de performers tegenover de iconische werken van de nationale cinema en onderzoekt zo wat er overblijft van de gedeelde waarden van solidariteit en sociale rechtvaardigheid in tijden van materialistische individualiteit.

Concept en performance Sanja Mitrovic en Vladimir Aleksic Regie Sanja Mitrovic In samenwerking met Vladimir Aleksic Dramaturgie Jorge Palinhos, Olga Dimitrijevic Choreografie Sanja Mitrovic Decor en kostuumontwerp Frédérick Denis Lichtontwerp en techniek Giacomo Gorini Geluidsontwerp Vladimir Pejakovic Assistent regie Siniša Mitrovic Origineel video materiaal Vladmir Pavic, Frédérick Denis Video bewerking Nikola Vrzic Video en geluidstechniek Wouter Dupont Raadgever Cis Bierinickx Engelse vertaling Siniša Mitrovic

Publiciteit Jeroen Goffings Producers Jelena Kneževic, Tamara Povic Productie & Tour Management Caravan Production Geproduceerd door Sanja Mitrovic / Stand Up Tall Productions (Amsterdam) and BITEF Theatre (Belgrade) Co-productie door Beursschouwburg (Brussels) Partners Pianofabriek (Brussels), Centar Film (Belgrade), Yugoslav Cinematheque (Belgrade), Film Center Serbia (Belgrade), National Theatre Toša Jovanovic, (Zrenjanin) Gesteund door de Vlaamse Gemeenschap, Vlaamse Gemeenschapscommissie, Avala Film, City of Belgrade