Theatre - Performance
Demeter Calling 2021 - Sanja Mitrovic

Een ongebruikelijke girl band viert de kracht van de vrouw met een buitenaardse concert performance. 

De ongelijkheid tussen de genders slingert zich als een constante door onze menselijke geschiedenis, sinds het begin der tijden tot op vandaag. Middenin een golf van crisissen die het voortbestaan van onze planeet en soort bedreigen, betaalt alweer de vrouw de hoogste sociale en economische tol. Er worden haar steeds meer en hogere verwachtingen opgelegd en opgedrongen – rond moederschap, zorg, borstvoeding, het huishouden. Door dergelijke vormen van gegenderde en ondergewaardeerde arbeid wordt vrouwelijkheid traditioneel gedefinieerd, bewaakt en afgemeten.

Demeter Calling, een nieuwe creatie van Sanja Mitrovic, is een concert performance waarin een volledig vrouwelijke cast de kracht van het zingende lichaam representeert. Zo willen de performers de aandacht vestigen op de kloof tussen het leven zoals het door anderen wordt voorgeschreven en het leven dat ze willen. Verhalen van vrouwen van wel honderd jaar terug en uit verschillende delen van de wereld worden in songs omgezet, liederen die de notie van moederschap als conservatief focuspunt van de vrouwelijke identiteit bevragen.

De performers met diverse achtergronden, waaronder ook Sanja Mitrovic zelf, functioneren als medium dat de stemmen van zusters van over de hele wereld op elkaar afstemt en kanaliseert, langs verschillende geschiedkundige, geografische, ethnische en culturele golven. In de liminale ruimte tussen de wereld die reeds voorbij is en een nieuwe wereld die aan onze voeten ligt, zijn zij een onverwachte girl band die vrouwelijke kracht, veerkracht, vastberadenheid en lef om te spreken – en om te zingen – over hun eigen pijn, viert.

Speciaal voor Demeter Calling creëert de in Belgrado gebaseerde componiste Marija Balubdžic nieuwe originele muziek, waarin ze een veelheid aan individuele perspectieven verweeft. Ze haalt haar inspiratie uit muziek uit verschillende Balkan-regio’s, in het bijzonder uit vrouwelijke liederen en ritmes, maar wijkt af van de kenmerkende elementen van die traditionele stijlen en vormt ze om tot snippers glinsterende, elektronische avant-pop. Zo lijkt de muziek bijna buitenaards, gecreëerd op een plek die niet op een kaart te traceren is, en die in geen enkel hokje kan worden geduwd.

Via iets zo toegankelijk als een muziekconcert roept Demeter Calling het lijfelijke, het sensuele en het affectieve op, en plaatst het zo de nuances van de relatie tussen moeder en kind – en in bredere zin de valkuilen van vrouwelijke overleving – op de voorgrond.

Concept, tekst and regie Sanja Mitrovic Performance Sanja Mitrovic, Ana Naqe, Mahina Ngandu, Magda Ral Dramaturgie Sara Vanderieck originele muziek and geluidsontwerp Marija Balubdžic Kostuums Ivana Klickovic Lichtontwerp Giacomo Gorini Regie-assistent Siniša Mitrovic Research Tunde Adefioye Productieleider Miek Scheers Productie Stand Up Tall Productions (BE) Coproductie Koninklijke Vlaamse Schouwburg (BE) Uitvoerende productie Caravan Production (BE) Residentie Koninklijke Vlaamse Schouwburg (BE) Met de steun van De Vlaamse overheid.