Dance
TRIEB 2021 - Liza Baliasnaja

Via het object van het mes, onderzoekt TRIEB de logica achter de daad van het snijden. De mogelijkheid om rationeel of ‘scherp’ te denken, is historisch gezien wat mensen van andere dieren en organismes onderscheidt. Wanneer we zeggen dat iemand een scherp gehoor heeft of scherp kan zien, toont dat aan dat we scherpte en goedheid met elkaar verbinden, wanneer we praten over perceptie. Op die manier lijkt de scherpte waarmee het mes doorheen materie snijdt op de cognitieve processen die in werking treden wanneer we onze omgeving waarnemen.

Doorheen de geschiedenis van het Westers denken, worden lichaam en geest gezien als twee uitersten op de schaal van ‘snijdbaarheid’- het materiële lichaam is eindeloos deelbaar, de immateriële geest is essentieel ondeelbaar. Het lichaam ‘bevat’ de geest, en de twee zijn dus onafscheidelijk, zelfs al is het onduidelijk waar precies het lichaam eindigt en de geest begint. TRIEB vertrekt vanuit dit typisch ‘probleem’ uit de Westerse filosofie en heronderzoekt het via poëzie, animatie en beweging.

In TRIEB voert Liza Baliasnaja een gedachtenexperiment uit, waarin ze de eenheid van lichaam en geest vervangt door een eenheid van lichaam en mes. Ze onderzoekt wat er gebeurt wanneer we de immateriële geest, die lijkt te werken als een mes, ook echt beschouwen als een grijpbaar object met specifieke fysieke kenmerken. Ze vraagt zich af wat het betekent om te denken en te ervaren als mes en wat de materiële gevolgen zijn van het conceptualiseren van denken als snijden.

De performance is een reis van snijden door taal, door lichaam, door stof, door papier, die mogelijkheden ontdekt en opent voor een ongebruikelijke orde van de dingen, voor het opensnijden en binnenbrengen van nieuwe betekenissen. TRIEB, Duits voor verlangen, drive en instinct, wordt de kracht achter de mes-geest die alles wat hij tegenkomst op zijn pad wil opensnijden en onderzoeken, inclusief het eigen zelfbeeld.

Trailer

Idee en performance: Liza Baliasnaja Geluid: Jokubas Cižikas Artistiek advies: Stefan Govaart, Alissa Šnaider and Laura Stellacci Animatie: Liza Baliasnaja together with Federico Vladimir Strate Pezdirc Kostuum: Laura Stellacci Scenografie: Liza Baliasnaja, Machteld Lambeets and Laura Stellacci Met de steun van: Lithuanian Council for Culture Coproductie: Workspacebrussels and Kunstencentrum BUDA Residentieplekken: Kanuti Gildi Saal, Workspacebrussels, Kunstencentrum BUDA, Kunstenwerkplaats, Theatre Balsamine