Liza Baliasnaja is een choreograaf en performer gebaseerd in Brussel. In 2016 voltooide ze het Performing Arts Research and Training Studios (P.A.R.T.S) programma in Brussel en snel daarna begon ze met een studie Filosofie aan de KU Leuven. Liza neemt verschillende rollen op zich in het dansveld – choreograaf, danser, artistiek assistent, mentor en docent.

In haar werk gaat Liza steeds op zoek naar het spanningsveld tussen filosofische concepten en choreografisch denken. Ze heeft een uitgesproken interesse in choreografie die voorbij het lichaam gaat, en gebruikte stem, taal en digitale beelden in haar performances Trieb (2021)Commensurate to be with (2019) en Figures (2018). Op dit moment werkt ze aan L’Inconnu, een nieuw project in samenwerking met Christine De Smedt en Theo Livesey.

Als danser-performer werkte Liza samen met internationaal gerenommeerde artiesten wiens choreografische praktijk ergens tussen dans en beeldende kunst in ligt, zoals Ula Sickle, Eszter Salamon, DD Dorvillier, Egle Budvityte, Mårten Spångberg en Lenio Kaklea. Als artistiek assistent werkte ze samen met Eszter Salamon, Christine de Smedt, Myriam Van Imschoot en Cassiel Gaube.

Sinds kort is Liza als pedagoog verbonden aan de Lithuanian National Academy of Music and Theater, waardoor ze een actieve connectie behoud met het dansveld in Litouwen. In de herfst van 2021, werd ze uitgenodigd door het at Institut Supérieur des Arts et Choregraphies (ISAAC) om bewegingslessen te geven. Liza is artistiek mentor bij de P.A.R.T.S Training Cycle en in het kader van BITES, een onderzoeksplatform in Vilnius.