Dance - Performance - Solo
Pulse Constellations 2016 - Gabriel Schenker

… a being racing into the future passes a being racing into the past, two footprints perpetually obliterating one another, toe to heel, heel, to toe. (Yeats, A Vision)

Voor Pulse Constellations vertrekt Gabriel Schenker van John McGuire’s elektronische compositie Pulse Music III uit 1978, een complex en veellagig muziekstuk gebaseerd op een auditief beeld van beweging in de ruimte. Het stuk combineert verscheidene ritmes, tempo’s en melodieën in een reeks van 24 secties die onverwacht en abrupt in elkaar verweven worden. De kwaliteit van de geluiden, de volheid van de compositie en zijn constante verwarrende beweging in de ruimte geeft het werk een stellaire, kosmische kwaliteit.

In Pulse Constellations deconstrueert en reconstrueert choreograaf en danser Gabriel Schenker het complexe web van lagen van het muziekstuk. Een kaleidoscoop aan ritmes en coördinaties doorkruist zijn lichaam in overlappende tempo’s. De voorstelling onderzoekt de scheidingslijn tussen het wiskundige en het organische, de digitale precisie van elektronische muziek en de analoge imprecisie van dans, de grenzen tussen het dansbare en het hoorbare.

Pulse Constellations volgt de structuur van de compositie Pulse Music III. De choreografie splitst het muziekstuk op in kleinere onderdelen, volgt de flow en trekt melodische en ritmische lijnen door de visuele en auditieve ruimte.

Concept, performance Gabriel Schenker Muziek Pulse Music III, John McGuire Advies bij het artistieke onderzoek Chrysa Parkinson

Uitvoerende productie Caravan Production (Brussel, BE) Coproductie STUK (Leuven, BE), TAKT / Provinciaal Domein Dommelhof (Neerpelt, BE), Tanzhaus Zürich (CH) Residenties Charleroi-Danses (BE), BUDA (Kortrijk, BE) Dank aan Salva Sanchis (Kunst/werk), Pierre Slinckx, Sarah Ludi