A book as a choreography
Meyoucycle 2016 - Eleanor Bauer

Een creatie van Eleanor Bauer & Chris Peck/GoodMove & Ictus

Meyoucycle (me-you-cycle) is een politiek science-fiction-fantasyconcert over expressie in een tijdperk van hyperkapitalisme en technologische mediatie. Contactadvertenties en ouderwetse brieven, chatrobots, tweets en ontembare tirades, poëtisch terrorisme en woordjazz, tekst en muziek, zang en dans, beeld en geluid komen samen in een herkauwing van het leven van vandaag en de nabije toekomst, en de intense krachten en interfaces die dat leven vormgeven.

Als je het met een vreemd Engels accent uitspreekt, klinkt “Meyoucycle” als “musical”. Meyoucycle is niet echt een musical, maar het gebruikt wel gelijkaardige elementen. De voorstelling combineert muziek, dans en tekst, en lijkt een verhaal te vertellen: in de nabije toekomst trekt een groep poëtische terroristen en emotionele hackers zich terug in de anonimiteit. Ze verblijven in het duister – in the dark web, het duistere woud, het onbekende, het onderbewuste, de intuïtie van verborgen kennis. Ze ontsnappen aan een alomtegenwoordig systeem dat alle vormen van communicatie tussen mensen onteigent en omzet in winst. Om hun absolute vrije meningsuiting te kunnen bewaren, moeten ze hun identiteit afwerpen en zichzelf voortdurend transformeren. Ze bewegen zich door verscheidene genres van performance en muziek, belichamen diverse wijzen van spreken en gestalten, en genereren zo een voortdurend verschuivende horizon van mogelijke betekenissen.

Meyoucycle is vooreerst een liedcyclus geschreven in een samenwerking van choreografe en danseres Eleanor Bauer en muzikant en componist Chris Peck. Bauer en Peck werken sinds vele jaren samen, over een grote afstand. Ze leerden de realiteit van de afstand en technologische mediatie binnen hun samenwerking actief te gebruiken om ruimte te maken voor nieuwe interpretaties en nieuwe compositie-strategieën. Ze gebruikten erg divers bronmateriaal - van artikels uit magazines tot dromen en bijdragen van afwezige gast-songschrijvers-, ontwikkelden de choreografie met de performers en de muzikale arrangementen in dialoog met het Ictus ensemble, tot het materiaal zelf een kolkende cyclus van me’s en you’s werd. Deze me-you-cycle erkent dat in theater alle betekenis ergens tussen de scène en het publiek ontstaat.

Concept Eleanor Bauer & Chris Peck, ontwikkeld met de medewerkers Choreografie, regie Eleanor Bauer Compositie, muzikale leiding Chris Peck Creatie, performance  Eleanor Bauer, Inga Hákonardóttir, Tarek Halaby, Gaël Santisteva Live muziek Van het Ictus ensemble: Gerrit Nulens (drums, percussie), Gwenaelle Rouger (piano, synth), Kobe Van Cauwenberghe (gitaar, bass) Assistentie muzikale leiding Jean-Luc Fafchamps (Ictus), Tom Pauwels (Ictus) Songschrijvers Chris Peck, Eleanor Bauer, Gérald Kurdian, Arjan Miranda, Ryan SeatonTeksten Eleanor Bauer, met fragmenten van A.L.I.C.E., Hakim Bey, Hélène Cixous, T.S. Eliot Kostuums, set Sofie Durnez Geluidstechniek Alex Fostier (Ictus) Lichtontwerp Luc Schaltin (Kaaitheater) Technische coördinatie Jitske Vandenbussche

Uitvoerende productie Caravan Production (Brussel, BE) voor GoodMove vzw Coproductie Kaaitheater (Brussel, BE); PACT Zollverein (Essen, DE); Rencontres Chorégraphiques Internationales de Seine-Saint Denis (FR) Residenties Kaaitheater (Brussel, BE), Kunstenwerkplaats Pianofabriek (Brussel, BE) Met de steun van De Vlaamse Overheid, De Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels-Hoofdstedelijk Gewest (VGC)Dank aan  Povilas Bastys, Lucy Grauman, KASK Conservatorium, P.A.R.T.SEleanor Bauer is artiest in residentie in Kaaitheater van 2013 to 2016