Theatre - Performance
LA PLAZA 2018 - El Conde de Torrefiel

We zien onze nieuwe creatie als een dorpsplein. Het theater en het plein delen zowel narratieve mechanismen van het heden als een collectief geheugen van het verleden; acteurs en decor zijn monumenten en personen die bewegen over dit plein en zo voorzien in vormen, verhalen en namen.

Het podium wordt een agora dat ons toelaat de concepten van ruimte en tijd uit te breiden, verder te gaan dan de fysieke limieten van onze omgeving en spanningen te observeren gecreëerd door de krachten die het idee van het leven regeren. Een circulaire ruimte ingenomen door monumenten en personen; een specifieke plaats die gedefinieerd kan worden als de capaciteit te hebben zichzelf voor te stellen en te projecteren in de toekomst.

In dit nieuw werk willen we focussen op het denken over de toekomst als een onbekende en onvoorspelbare periode, het materialiseren als een resultaat van onverwachte situaties.

Nog maar 17 jaar bezig en de 21e eeuw is al verhit en conflictueus op wereldschaal. De dagen zijn bipolair: onze manieren van denken en hoe we ons organiseren zijn radicaal aan het veranderen en daarom oncontroleerbaar maar, tegelijkertijd, verandert er niets. De beschaving ontwikkelt zich met aarzeling terwijl de realiteit, paradoxaal genoeg, meer en meer subjectief, emotioneel en ondoordringbaar wordt.

De spanningen tussen herinnering en verbeelding die ons uniek maken in deze wereld, genereren op hun beurt een eeuwigdurend conflict tussen het verlangen om de imperfecties van het zijn te overkomen, en de angst voor het onbekende, het onverklaarde en, in het bijzonder, het misvormde. Uiteindelijk wordt de mogelijkheid om zich een onverklaarbare toekomst in te beelden een bevoorrechte staat van perfectie: een plaats waar vijanden verslaan zijn; een paradijs enkel te bereiken via de dood.

Concept El Conde de Torrefiel in samenwerking met de performers Regie Tanya Beyeler en Pablo Gisbert Tekst Pablo Gisbert Met Gloria March Chulvi, Albert Pérez Hidalgo, Mónica Almirall Batet, Nicolas Carbajal, Amaranta Velarde, David Mallols & lokale vrijwilligers Decor, props en kostuumontwerp El Conde de Torrefiel & Blanca Anon Belichting Ana Rovira Geluid Adolfo Fernández García Technische leiding Isaac Torres Technicians on tour Roberto Baldinelli, Javi Castrillon

Productie Kunstenfestivaldesarts (Brussels), El Conde de Torrefiel Coproductie Alkantara & Maria Matos Teatro (Lisbon), Festival d’Automne & Centre Pompidou (Paris), Festival GREC (Barcelona), Festival de Marseille, HAU Hebbel am Ufer (Berlin), Mousonturm Frankfurt am Main, FOG Triennale Milano Performing Arts, Vooruit (Ghent), Wiener Festwochen (Vienna), Black Box Theater (Oslo), Zurcher Thetaerspektakel (Zurich) Met de steun van Zinnema (Brussel), Festival SALMON, Mercat de les Flors and El Graner - Centre de Creacio, Barcelona, Fabra i Coats, centre de creacio Barcelona Diffusie & tour management Caravan Production

Tekstvertalingen Marion Cousin (French), Martin Orti (German), Lisa Thunnissen (Dutch), Teresa Fernandes (Portugues), Christiana Galanopoulou (Greek), Nika Blazer (English)

Dankzij Roberto Fratini Serafide, Luisa Guitierrez, Daniel Miracle, Ruben Ramos Nogueira (TEATRON), Christiana Galanopoulou, Griffon dance Studio (Athens), Los Reyes del Mambo, Laboratorios Festival SURGE (Madrid), Teatro Pradillo, Museo Reina Sofia, HAMACA Project, Arts Santa Monica (Barcelona), Fabra i Coats - Fabrica de creacio de Barcelona